Rólam

Szövés közben egy saját világban élem meg az életemet, amely világba csak azokat az embereket és érzéseket engedem be, akik és amik az életemet harmonikussá teszik.

Gyerekkoromban édesanyámtól tanultam meg a hímzés, kötés, horgolás alapjait. A hímzésen keresztül nagyjából megismertem a különböző tájegységek motívum világát. Szerettem rajzolni, ismerkedtem a fazekas mesterséggel. A környezetemben nem volt szövőszék, eszembe sem jutott, hogy textil előállításával foglalkozzak.

Számomra a szövés olyan, mint ha egy festményt festenék. Persze ez kívülről nagyon egyszerűnek tűnik, de nem az. Általában egy 200 cm X 50 cm nagyságú használati tárgyban szeretnék elmondani egy hangulatot, egy történetet, de legfőképpen harmóniát alkotni. Számomra lélekemelő érzés, amikor szövés közben akár egy szín, akár egy motívum részlet felébreszt egy régi emléket és attól a pillanattól a sál elkészültéig újra élem a régi érzéseimet.

Szövés közben egy saját világban élem meg az életemet, amely világba csak azokat az embereket és érzéseket engedem be, akik és amik az én életemet harmonikussá teszik.

Sokszor készítek megrendelésre, személyre szólóan sálat. Szeretem ezeket a megbízásokat, mert ilyenkor rá kell hangolódni arra az emberre, akinek a sál készül. Igyekszem az érzéseimet a benyomásaimat beleszőni a szövődő csodába.

Természetes alapanyagokat használok. Pamut-, len-, gyapjú-, alpaka-, selyemfonalakkal dolgozom. Legtöbbször kézzel festett egyedi fonalakat használok a szövéshez. Ebből is adódik, hogy egyedi sálakat készítek, kétszer ugyanazt nem tudom elkészíteni.

A szövés mellett a fonás is nagyon fontos tevékenység a munkámban. Általában merino szalag gyapjúval dolgozom. Sokszor vásárolok kézzel festett szalaggyapjút. Emellett tanulom a színkeverés művészetét, hogy olyan színeket tudjak kikeverni, amiket elképzeltem. Szeretem végigkövetni  folyamatot mialatt a fehér szalag gyapjú átváltozik gyönyörű gyapjú sállá.

Célom, hogy minél többféle szövéstechnikát elsajátítsak. Szeretnék idővel videókat készíteni, amelyekben bemutatok egy-egy szövéstechnikát, mivel azt tapasztalom, hogy magyar nyelven nem elérhetőek ilyen videók.