A mai történetem nyáron kezdődött, amikor a Fonalclub.hu oldalon több motring kékes árnyalatú kézzel festett fonalat vettem a királykék felvetéshez. Persze a fonalak nem mindig akkor és oda szövődnek amikor az a gondolat megszületik, az én esetemben minden sokáig képlékeny.
Aztán egy ismerősöm vízkék sálat emlegetett és jött az ötlet, hogy ezt a fonalat ne a kék, hanem a barack felvetésbe szőjem meg a világos tónus eléréséért.
A múlt héten eljött ennek a fonalnak az ideje és megkezdődött az én időutazásom. Még ismerkedem az új takács mintával ezért igyekezetem olyan lábításokat választani, hogy hullámos vonalak rajzolódjanak ki. Ahogy szőttem felötlött és aztán nem tudott kimenni a fejemből egy dallam, Hullámzó Balaton tetején…….

Amikor a nagyobbik lányom 1,5 éves volt sok időt töltöttünk Balatongyörökön a férjem szüleinél. Apósom imádta a kisunokát, a karjára ültette és nagyokat sétáltak a györöki utcákon és a Balaton parton. Egy alkalommal anyósom mesélte, hogy az egyik szomszédtól hallotta, apósom a györöki strandon bement Zsuzsival a vízbe fürdeni és az emberek kint a parton hallgatták ahogy a kislánynak énekelte, ‘Hullámzó Balaton tetején csónakázik egy halász legény, hálóját a szerencse őt magát a kedvese elhagyta elhagyta szegényt’.
Szövés közben folyamatosan ezek a hangok, képek, érzések kavarogtak a fejemben. Olyan jó érzés volt felidézni a kislányomat amikor még ilyen kicsi volt, az arcocskáját, a kacagágását és jó volt felidézni az én morcos apósomat akit én csak az unokáival láttam kedvesnek. Sajnos nem találtam olyan fotót amin Zsuzsi a papával van, azonban ahogy az apja karján ül a fotón, ugyanez a tartás volt apósom karján is. Így rótták a györöki utcákat és az én csendes, alig pár szóval kommunikáló apósom folyamatosan, duruzsolt Zsuzsi fülébe és megbeszéltek mindent amit láttak.
Mi akik ismerjük a Balatont tudjuk, hogy ezernyi színe van. Az egész sál szövésem frappáns vége az lett, amikor néhány nappal ezelőtt a Balatonnál kirándultunk és megláttam a vizet ami akkor sötét türkíz színű volt. A sálba szövött takácsminta szintén ad egy kis hullámzást a láncfonalaknak és persze a fonal festése is ad egy színhullámzást.